Mitcorp X2000 2,8 mm-es vizsgálófej – Szélturbina váltómű vizsgálata

2023-05-23

Az X2000 HD ipari videoendoszkóp egy innovatív vizsgálóeszköz, amely nagy felbontású vizuális ellenőrzést biztosít kihívásokkal teli ipari környezetben. Fejlett funkcióival és sokoldalúságával az X2000 ideális megoldás a szélturbinákon belüli sebességváltó rendszerek, váltóművek ellenőrzéséhez, biztosítva a szélturbina rendszerek hatékony karbantartását és optimális teljesítményét.

A szélturbinás váltóművek-hajtóművek döntő szerepet játszanak a szélenergia elektromos energiává alakításában. A váltómű rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen az optimális teljesítmény biztosítása és a költséges leállások elkerülése érdekében. Az X2000 HD ipari videoendoszkóp olyan funkciókat kínál, amelyeket kifejezetten a szélturbinák váltóműinek ellenőrzésére alkottak, pontos és részletes vizuális elemzést biztosítva.

Az X2000 ipari videoendoszkóp sebességváltó és váltómű ellenőrzési használatának legfontosabb előnyei:

1) Rugalmas, 2,8 mm átmérőjű vizsgálófej
Az X2000 készülék vékony, 2,8 mm-es vizsgálófejjel is felszerelhető, amely lehetővé teszi a könnyű hozzáférést a szélturbina hajtómű-váltómű szűk helyeihez. Ez a kompakt méret különösen előnyösnek bizonyul a hajtómű belsejében lévő különböző alkatrészek, köztük a csapágyak ellenőrzéséhez. Egyes csapágyaknak görgői vannak, amelyek megakadályozzák a nagyobb, 3,9 mm-es szondák áthaladását, így a 2,8 mm-es szondával ellátott X2000 ideális megoldás lehet a vizsgálatok elvégzéséhez. Kis mérete ellenére a szonda kiemelkedő képi eredményeket biztosít, és részletes képeket rögzít a belső alkatrészekről.

2) Vakfoltok csökkentése a X2000 segítségével
A váltóművek gyakran tartalmaznak fényes felületeket, amelyek tükröződési foltokat okozhatnak a vizsgálati képeken és videókon, ami esetleg akadályozza a kritikus részletek megtekintését. Az X2000 készülék automatikus és kézi expozíciós rendszerekkel oldja meg ezt a kihívást, minimálisra csökkenti a tükröződést és biztosítja az ellenőrzött alkatrészek tiszta láthatóságát. Ez a funkció növeli az ellenőrzések pontosságát és megbízhatóságát, lehetővé téve a technikusok és vizsgáló személyzet számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak tisztán látható vizuális adatok és eredmények alapján.

3) Vegyszerállóság és tartósság
A váltómű belsejében különféle vegyszerek és folyadékok, például olajok vannak jelen. A Mitcorp volfrámfonatos vizsgálófejei, beleértve az X2000-hez használt 2,8 mm-es vizsgálófejet is, rendkívül ellenállóak a különféle vegyi anyagokkal szemben, így biztosítva a tartósságukat és hosszú élettartamukat még zord vizsgálati körülmények között is. A vizsgálófejek ellenállnak a vegyi anyagoknak és folyadékoknak, valamint a magas hőmérsékletnek. Ez ideálissá teszi őket a szélturbina váltóműinek hosszú távú vizsgálatához.

A szélturbina váltó és -hajtómű vizsgálatának jelentősége és fontossága:

A szélturbinák váltóműinek rendszeres ellenőrzése több okból kifolyólag is létfontosságú. Először is segít megelőzni a váratlan meghibásodásokat és a költséges leállásokat azáltal, hogy azonosítják a lehetséges problémákat, mielőtt azok felerősödnének. Másodszor, az ellenőrzések biztosítják, hogy a kritikus alkatrészek, például a csapágyak és a fogaskerekek optimális állapotban legyenek. Az olyan hibák, mint a korrózió, hornyolás, kopás, erózió, horpadások és forgácsolás, jelentősen befolyásolhatják a sebességváltó alkatrészeinek teljesítményét és élettartamát. Az X2000 2,8 mm-es vizsgálófejével történő vizsgálattal a technikusok alaposan megvizsgálhatják a csapágyak és fogaskerekek állapotát, biztosítva a hibák hiányát. Ezek az ellenőrzések kulcsfontosságúak a szélturbinás sebességváltók megbízhatóságának és teljesítményének megőrzéséhez.

Az X2000 HD ipari videoendoszkóp és a 2,8 mm-es vizsgálófej, a váltóművek ellenőrzésére történő alkalmazásával a szélturbinák kezelői és tulajdonosai magabiztosan felmérhetik rendszereik állapotát. A hibák korai felismerése lehetővé teszi az időben történő karbantartást és megelőzi az esetleges nagyobb hibákat, minimalizálja az állásidőt és optimalizálja a szélturbina működésének általános hatékonyságát.

Összefoglalva, az X2000 HD ipari videoendoszkóp a 2,8 mm-es vizsgálófejjel hatékony és megbízható megoldást kínál a szélturbinákon belüli váltómű ellenőrzéshez. Nagyfelbontású képalkotása, csillogásfoltok (vakfoltok) csökkentése, vegyszerállósága és kompakt mérete miatt a technikusok nélkülözhetetlen eszköze. Az X2000 és a 2,8 mm-es vizsgálófej felhasználásával a szélturbinák kezelői biztosíthatják váltómű-hajtómű rendszereik hosszú élettartamát, teljesítményét és biztonságát, hozzájárulva a tiszta és fenntartható energia sikeres előállításához.

Forrás, eredeti gyártói cikk: https://www.mitcorp.com.tw/products-news/x2000-2-8mm-insertion-probe-revolutionizing-gearbox-inspections-in-wind-turbine/

Az oldalt készítette Mérei Tamás