Ultrahangos

Az ultrahangos roncsolásmentes anyagvizsgálat során egy ultrahangos fő készülékhez kábelen keresztül csatlakoztatott vizsgálófejjel vagy azok csoportjával hajtjuk végre az anyagvizsgálatot. Az ultrahangos hibakereső készülékek ultrahangot képesek létrehozni, gerjeszteni, mely a vizsgálati darabba behatol, majd a darabban terjed és végül a darab határvonaláról (hátfaláról) visszaverődik. Ezt a visszaverődő ultrahangos nyalábot a készülékre csatlakoztatott vizsgálófej szintén érzékeli, a darabokban megtalálható hibákról visszaverődő ultrahang nyalábok pedig indikációk formájában jelentkeznek a digitális készülékek kijelzőin.

Az ultrahangos hibakeresésnél alkalmazhatunk merőleges vizsgálófejet, adó-vevő vizsgálófejet és szög vizsgálófejeket. Ezen felül beszélhetünk PAUT és TOFD vizsgálófejekről és előtéteikről.

Az ultrahangok visszaverődésének helyét megfelelő beállítások esetén jelzi a készülékünk, így az adott indikáció elhelyezkedését be tudjuk azonosítani. A visszaverődésből következtetni tudunk az adott indikáció vélt méretére.

Az ultrahangos vizsgálat szigorú előfeltétele (,mint mindegyik egyéb eljárásnál) a megfelelő mértékű felületelőkészítés. Ez azt jelenti, hogy fémtiszta felületet kell kérjünk a megrendelőtől, kosz, reve, egyéb szennyeződés nem megengedett, zsírtalanítás, felkorongozás szükséges lehet. Az ultrahangos anyagvizsgálat fémtiszta felületeire csatolóanyagot kell felvinnünk, mely alapkövetelmény az ultrahangok terjedéséhez. Nagy szakmai tapasztalat, megfelelő UT2 szintű képesítés (EN ISO 9712 szerinti) szükséges ezen vizsgálatok végzéséhez. A hagyományos (conventional) hibakereső készüléken felül megtalálhatók kínálatunkban a fázisvezérelt (PAUT) és a futásidőszóródásos (TOFD) ultrahangos vizsgálatok végzésére képes készülékek, rendszerek. A vizsgálatok automatizálhatók különböző letapogató szkennerek alkalmazásával. Ilyen esetekben vizsgálófejek csoportja rendezett konstrukcióban hajt végre előre beprogramozott és beállított vizsgálatokat. Az ultrahangos vizsgálófejek, atomerőművi PMUC megfelelésű és általános használati csatolóanyaok, LEMO és egyéb kábelek mind megtalálhatók kínálatunkban. Az ultrahangos falvastagságmérés egy külön csoportra bontható, ennek az eljárásnak a készülékei egyszerűek és felhasználó barát működést nyújtanak. Tartályok, nyomástartó berendezések és függőleges kialakítású csővezetékek falvastagságának vizsgálatánál indokolt lehet a tixotróp csatolóanyag alkalmazása.

Az ultrahangos vizsgálatnak komoly korlátozója vagy meghiúsítója lehet a durva szemcsés anyagszerkezet, a 8 mm alatti fal, lemez vagy anyag vastagság ,a bonyolult alak geometria, alakosság, az erős ívekkel ellátott felületek és a nem megfelelő felületelőkészítés.

Az oldalt készítette Mérei Tamás