Ultrahangos

Az ultrahangos roncsolásmentes anyagvizsgálat során egy ultrahangos fő készülékhez kábelen keresztül csatlakoztatott vizsgálófejjel vagy azok csoportjával hajtjuk végre az anyagvizsgálatot. Az ultrahangos hibakereső készülékek ultrahangot képesek létrehozni, gerjeszteni, mely a vizsgálati darabba behatol, majd a darabban terjed és végül a darab határvonaláról (hátfaláról) visszaverődik. Ezt a visszaverődő ultrahangos nyalábot a készülékre csatlakoztatott vizsgálófej szintén érzékeli, a darabokban megtalálható hibákról visszaverődő ultrahang nyalábok pedig indikációk formájában jelentkeznek a digitális készülékek kijelzőin.

Az ultrahangos hibakeresésnél alkalmazhatunk merőleges vizsgálófejet, adó-vevő vizsgálófejet és szög vizsgálófejeket. Ezen felül beszélhetünk PAUT és TOFD vizsgálófejekről és előtéteikről.

Az ultrahangok visszaverődésének helyét megfelelő beállítások esetén jelzi a készülékünk, így az adott indikáció elhelyezkedését be tudjuk azonosítani. A visszaverődésből következtetni tudunk az adott indikáció vélt méretére.

Az ultrahangos vizsgálat szigorú előfeltétele (,mint mindegyik egyéb eljárásnál) a megfelelő mértékű felületelőkészítés. Ez azt jelenti, hogy fémtiszta felületet kell kérjünk a megrendelőtől, kosz, reve, egyéb szennyeződés nem megengedett, zsírtalanítás, felkorongozás szükséges lehet. Az ultrahangos anyagvizsgálat fémtiszta felületeire csatolóanyagot kell felvinnünk, mely alapkövetelmény az ultrahangok terjedéséhez. Nagy szakmai tapasztalat, megfelelő UT2 szintű képesítés (EN ISO 9712 szerinti) szükséges ezen vizsgálatok végzéséhez. A hagyományos (conventional) hibakereső készüléken felül megtalálhatók kínálatunkban a fázisvezérelt (PAUT) és a futásidőszóródásos (TOFD) ultrahangos vizsgálatok végzésére képes készülékek, rendszerek. A vizsgálatok automatizálhatók különböző letapogató szkennerek alkalmazásával. Ilyen esetekben vizsgálófejek csoportja rendezett konstrukcióban hajt végre előre beprogramozott és beállított vizsgálatokat. Az ultrahangos vizsgálófejek, atomerőművi PMUC megfelelésű és általános használati csatolóanyaok, LEMO és egyéb kábelek mind megtalálhatók kínálatunkban. Az ultrahangos falvastagságmérés egy külön csoportra bontható, ennek az eljárásnak a készülékei egyszerűek és felhasználó barát működést nyújtanak. Tartályok, nyomástartó berendezések és függőleges kialakítású csővezetékek falvastagságának vizsgálatánál indokolt lehet a tixotróp csatolóanyag alkalmazása.

Az ultrahangos vizsgálatnak komoly korlátozója vagy meghiúsítója lehet a durva szemcsés anyagszerkezet, a 8 mm alatti fal, lemez vagy anyag vastagság ,a bonyolult alak geometria, alakosság, az erős ívekkel ellátott felületek és a nem megfelelő felületelőkészítés.

ASME blokk UT etalon (többféle) Checkline PaintCheck Csatlakozó kábelek, adapterek ElektroPhysik Mini Test 4500 ElektroPhysik MiniTest 650E ElektroPhysik MiniTest 725 Fázisvezérelt A-blokk UT etalon Fázisvezérelt B-blokk UT etalon ultrahangos csatolóanyag FLUXO GEL D ultrahangos csatolóanyag FLUXO US-1 FLUXO US-90 fotric td3 akusztikus kamera FOTRIC TD3 – Akusztikus kamera novotest mat thickness gauge NOVOTEST EMAT falvastagságmérő – UT-3A-EMA NOVOTEST TP-1M bevonat vastagságmérő NOVOTEST UD2301 ultrahangos készülék NOVOTEST UD3701 ultrahangos készülék NOVOTEST UT-1M falvastagságmérő NOVOTEST UT-1M-IP falvastagságmérő PM-UB1 bevonatréteg vastagságmérő PM-UF1 ultrahangos falvastagságmérő SIUI Alpha 1002 AUT vizsgálatokhoz SIUI AUS-03 AUT – PA és TOFD vizsgálatokhoz vezető sínnel, automatizált SIUI CPS SIUI CPS-01,02 falvastagságmérő SIUI CTS-30A,B SIUI CTS-4020B SIUI CTS-9009PLUS siui cts30 thickness gauge, falvastagságmérő SIUI CTS30 falvastagságmérő