Mitcorp X2000 2,8 mm – Wind turbine, gearbox inspection

2023-05-23

Mitcorp X2000 with 2,8 mm probe for wind turbine gearbox inspection

 

Mitcorp X2000 karbantartáshoz és vizsgálatokhoz

Az X2000 HD ipari videoendoszkóp egy innovatív vizsgálóeszköz, amely nagy felbontású vizuális ellenőrzést biztosít kihívásokkal teli ipari környezetben. Fejlett funkcióival és sokoldalúságával az X2000 ideális megoldás a szélturbinákon belüli sebességváltó rendszerek, váltóművek ellenőrzéséhez, biztosítva a szélturbina rendszerek hatékony karbantartását és optimális teljesítményét.

A szélturbinás váltóművek-hajtóművek döntő szerepet játszanak a szélenergia elektromos energiává alakításában. A váltómű rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen az optimális teljesítmény biztosítása és a költséges leállások elkerülése érdekében. Az X2000 HD ipari videoendoszkóp olyan funkciókat kínál, amelyeket kifejezetten a szélturbinák váltóműinek ellenőrzésére alkottak, pontos és részletes vizuális elemzést biztosítva.

Az X2000 ipari videoendoszkóp sebességváltó és váltómű ellenőrzési használatának legfontosabb előnyei:

1) Rugalmas, 2,8 mm átmérőjű vizsgálófej

Az X2000 készülék vékony, 2,8 mm-es vizsgálófejjel is felszerelhető, amely lehetővé teszi a könnyű hozzáférést a szélturbina hajtómű-váltómű szűk helyeihez. Ez a kompakt méret különösen előnyösnek bizonyul a hajtómű belsejében lévő különböző alkatrészek, köztük a csapágyak ellenőrzéséhez. Egyes csapágyaknak görgői vannak, amelyek megakadályozzák a nagyobb, 3,9 mm-es szondák áthaladását, így a 2,8 mm-es szondával ellátott X2000 ideális megoldás lehet a vizsgálatok elvégzéséhez. Kis mérete ellenére a szonda kiemelkedő képi eredményeket biztosít, és részletes képeket rögzít a belső alkatrészekről.

2) Vakfoltok csökkentése a X2000 segítségével

A váltóművek gyakran tartalmaznak fényes felületeket, amelyek tükröződési foltokat okozhatnak a vizsgálati képeken és videókon, ami esetleg akadályozza a kritikus részletek megtekintését. Az X2000 készülék automatikus és kézi expozíciós rendszerekkel oldja meg ezt a kihívást, minimálisra csökkenti a tükröződést és biztosítja az ellenőrzött alkatrészek tiszta láthatóságát. Ez a funkció növeli az ellenőrzések pontosságát és megbízhatóságát, lehetővé téve a technikusok és vizsgáló személyzet számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak tisztán látható vizuális adatok és eredmények alapján.

3) Vegyszerállóság és tartósság

A váltómű belsejében különféle vegyszerek és folyadékok, például olajok vannak jelen. A Mitcorp volfrámfonatos vizsgálófejei, beleértve az X2000-hez használt 2,8 mm-es vizsgálófejet is, rendkívül ellenállóak a különféle vegyi anyagokkal szemben, így biztosítva a tartósságukat és hosszú élettartamukat még zord vizsgálati körülmények között is. A vizsgálófejek ellenállnak a vegyi anyagoknak és folyadékoknak, valamint a magas hőmérsékletnek. Ez ideálissá teszi őket a szélturbina váltóműinek hosszú távú vizsgálatához.

A szélturbina váltó és -hajtómű vizsgálatának jelentősége és fontossága:

A szélturbinák váltóműinek rendszeres ellenőrzése több okból kifolyólag is létfontosságú. Először is segít megelőzni a váratlan meghibásodásokat és a költséges leállásokat azáltal, hogy azonosítják a lehetséges problémákat, mielőtt azok felerősödnének. Másodszor, az ellenőrzések biztosítják, hogy a kritikus alkatrészek, például a csapágyak és a fogaskerekek optimális állapotban legyenek. Az olyan hibák, mint a korrózió, hornyolás, kopás, erózió, horpadások és forgácsolás, jelentősen befolyásolhatják a sebességváltó alkatrészeinek teljesítményét és élettartamát. Az X2000 2,8 mm-es vizsgálófejével történő vizsgálattal a technikusok alaposan megvizsgálhatják a csapágyak és fogaskerekek állapotát, biztosítva a hibák hiányát. Ezek az ellenőrzések kulcsfontosságúak a szélturbinás sebességváltók megbízhatóságának és teljesítményének megőrzéséhez.

Az X2000 HD ipari videoendoszkóp és a 2,8 mm-es vizsgálófej, a váltóművek ellenőrzésére történő alkalmazásával a szélturbinák kezelői és tulajdonosai magabiztosan felmérhetik rendszereik állapotát. A hibák korai felismerése lehetővé teszi az időben történő karbantartást és megelőzi az esetleges nagyobb hibákat, minimalizálja az állásidőt és optimalizálja a szélturbina működésének általános hatékonyságát.

Összefoglalva, az X2000 HD ipari videoendoszkóp a 2,8 mm-es vizsgálófejjel hatékony és megbízható megoldást kínál a szélturbinákon belüli váltómű ellenőrzéshez. Nagyfelbontású képalkotása, csillogásfoltok (vakfoltok) csökkentése, vegyszerállósága és kompakt mérete miatt a technikusok nélkülözhetetlen eszköze. Az X2000 és a 2,8 mm-es vizsgálófej felhasználásával a szélturbinák kezelői biztosíthatják váltómű-hajtómű rendszereik hosszú élettartamát, teljesítményét és biztonságát, hozzájárulva a tiszta és fenntartható energia sikeres előállításához.

Forrás, eredeti gyártói cikk: https://www.mitcorp.com.tw/products-news/x2000-2-8mm-insertion-probe-revolutionizing-gearbox-inspections-in-wind-turbine/