Vizuális

A szemrevételezéses (vizuális) roncsolás mentes anyagvizsgálat a legegyszerűbb és legolcsóbb eljárás, amivel a felületi és felületre kifutó, szabad szemmel vagy nagyítóval, megfelelő mértékű, előírt megvilágítás mellett hibákat tudunk észlelni.
A hegesztési varratok különböző paramétereinek vizsgálatához varratmérő idomszereket használhatunk. MEO tevékenység keretén belül Minőségellenőrzési Osztályok/Részlegek számára is szükséges a különböző szemrevételezéses varratmérő idomszerek használata. Gyártás során is fontos ellenőrizési szempontok szerint előírt tevékenység a vizuális vizsgálat végrehajtása, megfelelve a minőségbiztosítási normáknak.

Az RVI (remote visual inspection) pedig az endoszkópok segítségével nyújt megoldást a gyökoldali hegesztési varratok, tartályok, nyomástartó berendezések belső felületeinek ellenőrzéséhez.

A hőkamerák (thermal imager) által készített „élő” hőképek kiértékelése kiváló lehetőséget nyújt az üzemelés közbeni hibák kimutatására és a rendszerelemek állapotának ellenőrzésére.

A vizuális eszköztár modern eszközei komoly beruházást képviselhetnek, de tartsuk szem előtt, hogy az időszakos vizsgálatoknak és ellenőrzéseknek köszönhetően nagyobb eséllyel elkerülhetők a meghibásodások és rendszer leállások, melyek komoly gazdasági hátránnyal járnak.

Az oldalt készítette Mérei Tamás